TOLONG BERI TAHU

Share |

Air Dua Kolah


UKURAN 2 KOLAH


Ukuran kolah amat penting bagi memastikan wudhuk yang kita ambil adalah sah iaitu daripada air mutlak. Kolah yang tidak mengikut sukatan yang betul, tidak sah digunakan untuk berwudhuk kerana ia dikategorikan sebagai air musta'mal.

Dengan mencelup ke dalam air yang tidak cukup 2 kolah adalah tidak sah kerana air berkenaan menjadi air musta'mal. Oleh itu hendaklah mengambil air sembahyang dengan menggunakan cebuk/gayung.

Ukuran 2 kolah adalah seperti berikut ;

1. Isi kandungan air bersamaan dengan 230 liter @ 13/15 tin minyak tanah

2. Saiz kolah hendaklah ;

a) Kolah Bulat

Luas : 1'6" @ 45cm
Dalam : 3'9" @ 115cm

b) 3 segi

Luas : 2'3" @ 69cm
Dalam : 3'9" @ 92.5cm

c) Segiempat tepat

Luas : 1'10.5" @ 56.25cm
Dalam : 1'10.5" @ 56.25cm

lagi info mengenai AIR:


JENIS-JENIS AIR

Terdapat 5 jenis air iaitu :

AIR MUTLAK
Sifatnya adalah suci lagi menyucikan. Air ini boleh digunakan bagi menyucikan benda lain. Contohnya air hujan, laut, perigi, air mata air, salji, sungai dan air embun

AIR MUQAYYAT
Sifatnya adalah suci tetapi tidak boleh menyucikan. Air ini tidak sah digunakan untuk menyucikan benda lain seperti air kopi, teh, ar buah-buahan dan sebagainya.

AIR MUTANNAJJIS
Air ini terbahagi kepada 2 bahagian iaitu:

(a) Telah berubah salah satu sifatnya iaitu warna , bau dan rasa dengan najis. Air ini tidak boleh digunakan lagi sama ada banyak ataupun sedikit.
(b) Air bernajis tetapi tidak berubah sifatnya. Air ini jika kurang dari 2 kolah (lebih kurang 13 tin minyak tanah) tidak boleh digunakan lagi tetapi jika 2 kolah atau lebih maka hukumnya suci lagi menyucikan.

AIR MUSYAMMAS
Ialah air yang terjemur di tengah pancaran matahari dalam bekas selain dari bekas emas dan perak. Ianya makruh digunakan untuk badan tetapi tidak untuk pakaian

AIR MUSTAGHMAL
Ialah air yang telah digunakan untuk menyucikan benda-benda lain dan sukatannya adalah kurang dari 2 kolah. Air ini tidak sah digunakan untuk bersuci walaupun tidak berubah sifatnya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...